Munkahelyi testedzés I.

 

Munkahelyi testedzés pár percben – ülőgimnasztika közösen

Több órát ülünk a számítógép előtt, hosszú az értekezlet, szakítsuk meg kis testmozgással, végezzünk együtt pár gimnasztika-gyakorlatot.

A jó kedv fontos kísérő!

1. Üljünk „újra” a széken

Lábainkat helyezzük csípőszéles terpeszben, talpakkal a talajon. Távolodjunk el a szék támlájától úgy, hogy üljünk ki a szék szélére egyenes háttal. Az alsó és felső lábszár kb. 90 fokos szöget zárjon. Tenyerek a saját két combon feküdjenek.

2. Fej fektetése a vállakra

Fektessük fejünket először a bal vállunkra, ezt a mozgást bal karunkkal segítsük úgy, hogy a fej, fül feletti részére téve tenyerünket húzzuk a fejet minél közelebb a vállhoz. A vállat ne emeljük fel. Közben számoljunk ötig, s térjünk vissza az eredeti állapotba. Majd ugyanezt a gyakorlatot végezzük el a fej jobb vállra fektetésével. Egymásután ismételhető a gyakorlat mindkét oldalra háromszor.

3. Páros váll felhúzás

Húzzuk fel mindkét vállunkat, úgy hogy még a „zsiráf-nyak” is eltűnjön, számoljunk hármat, majd vissza az eredeti állapotba. Ezt a gyakorlatot is ismételjük meg háromszor.

Majd végezzünk páros vállkörzést először 4-szer előre, majd 4-szer hátra.

4. Váll-rángatás

Hasonlóan, mint a rossz gyermek, aki csak rángatja felváltva a vállait, mindkét vállat húzzuk fel ötször.

5. A perifériás vérkeringés pezsdítése, ébresztő

Emeljük karjainkat vízszintesre, és mozgassuk a tíz ujjunkat, míg számolunk tízig. A lábujjakat is mozgassuk meg (de a cipőt azért ne vegyük le).

6. Hajlás oldalra

Húzzuk ki magunkat. Mindkét kar magastartásban. Hajoljunk először jobbra deréktől felfelé, majd balra, s kicsit gyorsítva váltogassuk a jobbra – balra irányt. Mindezt számoljuk 10 hajlásig összesen, azaz 5-5 jobbra és balra váltakozva. A gyakorlat végén rázzuk le a karjainkat a test mellett, ülve.

 

7. Törzsdöntés oldalra

Fogjuk meg a mellettünk ülő kezét és emeljük magastartásba. Döntsük törzsünket először balra, utána vissza középre, majd jobbra és újra középre. Végezzük el a gyakorlatot négyszer.

8. Karolás

Karoljunk egymásba, majd forduljunk jobbra felsőtesttel és fejjel is, majd együttesen balra. Ismételjük meg mindkét irányba háromszor az elfordulást. Lábak maradnak középen a helyükön mozdulatlan.

9. Ülés közben térdemelés

Emeljük először az egyik hajlított lábat fel és tartsuk fent, míg ötig számolunk, majd visszatéve helyére, a másik hajlított lábat emeljük fel, és most is számoljunk ötig a láb fenntartása alatt. Harmadszorra mindkét lábat együtt emeljük fel hajlítva és számoljunk ötig tartva a lábakat. Aki ügyes, az nem dől hátra a széken, azaz nem támaszkodik, és nem fogja a karfát, sem másba nem kapaszkodik, csak lóg a karja a test mellett.

10. Dicsérő vállveregetés

Mindkét lábunkkal „dobogunk” a padlón, miközben jobb karunkkal megveregetjük a bal vállunkat dicséretként, hiszen jól végeztük a gyakorlatokat.

E g é s z s é g ü k r e !

 

Tanulmányozza egy hattagú család részére, adott testsúllyal összeállított energiaegyensúly táblázatainkat!

(Televízió interjú Monspart Saroltával és Fekete Krisztinával az energiatáblával kapcsolatosan)