Étkezési szokásaink!

Milyen gyakran, mikor és hogyan táplálkozunk?

Az étkezés 10 parancsolata

  1. Étkezzen tudatosan, ne mechanikusan! Tudatosítsa magában, hogy melyik táplálékra van szüksége, készüljön neki, az étkezés legyen az örömszerzés egyik formája! Szüksége van a táplálékra és az örömre egyaránt!
  2. Egyen változatosan és rendszeresen! Igyekezzen legalább naponta ötször ételt fogyasztani, alkalmanként nem sokat és könnyen emészthetőt! Aki ötször eszik naponta ugyanannyi kalóriát, mint a kétszer-háromszor étkezők, 10%-kal kisebb az esélye a magas zsírsavszintre (koleszterin) és a következményes szív- és keringési betegségekre!
  3. Lassan egyen! Hagyjon időt arra, hogy a táplálék felszívódjon már evés közben. Így hamarabb kialakul a teltségérzés, és kevesebbet fog enni, nem hízik el!
  4. Étkezés után sétáljon! Legalább 15 percet, hogy a táplálék könnyebben égjen el! A mozgás is az örömszerzés forrása és ezen kívül tágítja az artériákat, javítja a keringést!
  5. Mindennap reggelizzen! Keljen fel időben, készítsen magának, párjának, gyerekeinek reggelit! Ha lehet, töltődjön fel energiával, melyet a müzli, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékáru biztosít számára. Ha szereti, igyon gyümölcslevet és/vagy tejet, kakaót, tejeskávét reggelire. A reggeli feszültséget mindez oldja! Indulhat a nap!
  6. Tízórai egy tenyérnyi gyümölcs! Ismeri az angol mondást: „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!”. Ne egyen se délelőtt, se délután chipset, kekszet, édes vagy sós süteményt, egyéb édességet! De egy pohár vizet vagy cukormentes gyümölcslevelet igyon meg!
  7. Ebédeljen minden nap! Ez legyen benne a napirendjében! Fehérje gazdag táplálékot fogyasszon, lehetőleg szárnyast vagy halat. Törekedjen arra, hogy gyümölcs vagy zöldség kerüljön az asztalra!
  8. Az uzsonna a munka után (vagy közben) szolgálja az ellazulás, a társas kapcsolatok ápolását! A gyümölcsről ne feledkezzen meg, de hetente kétszer akár bűnözhet is, ha megkívánja a csokoládét vagy a süteményt! De módjával!
  9. A vacsora korán, legalább három órával a lefekvés előtt legyen és könnyű ételt fogyasszon! Tele gyomorral nem jó lefeküdni! Nem fogja jól kipihenni magát, pedig erre szüksége van!
  10. Legyen Önnél víz minden nap és fogyasszon legalább 1,5-2 l folyadékot. A csapvíz is jó, kivéve néhány települést (az ott élők tudnak róla!).

 

Javasolt (és kipróbált!) receptünk erre a hétre, hogy oldjuk a feszültséget:

1 csésze turmix stressz ellen

1,5 dl tej (kalciumforrás)

1 kisebb banán (B6-vitamin és kálium)

1 evőkanál mogyoróvaj (a földimogyoró lecitint tartalmaz)

1 teáskanál búzacsíra (E-vitamin)

 

 

 

 

 

Tovább a második heti írásra!