Mennyi folyadékot fogyasztunk?

Nem mindegy, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk!

Stresszmentesen a megfelelő mennyiséggel!

 

 1. Tudja, hogy az emberi test 65-75%-a víz, az agyunké akár 83% is?
 2. A legenyhébb vízhiány is csökkenti aktivitásunkat, hiszen hatására sejtjeink anyagcseréje lelassul.
 3. A felnőtt emberek közel háromnegyede később veszi észre, hogy szomjas, mint azt, hogy éhes. Emiatt kevesebb folyadékot fogyaszt, koncentrálóképessége csökken, hibázik, feszültebb, fáradtabb lesz. Talán meglepő, de egy pohár hideg víz és egy kis friss levegő beindítja a vérkeringést és a stresszoldó endorfinok termelődését!
 4. Ha vízhiány miatt 5%-kal csökken a testtömegünk, akár harmadával kevesebb szellemi (és fizikai) teljesítményre vagyunk képesek!
 5. Napi folyadékigényünk harmadát az elfogyasztott táplálék adja, de kétharmadát csak meginni tudjuk!
 6. Bizonyos folyadékok fogyasztása vízhiányt okoz. Ilyen a kávé, az alkoholos italok, de a cukros üdítőitalok, szörpök is. Miközben ezeket isszuk és azt hisszük, eleget teszünk a napi folyadékbevitelnek, valójában növeljük a szervezetünk napi folyadékigényét!
 7. Ha ülő életmódot folytatunk, akkor naponta átlagosan, egész napra arányosan elosztva 2 liter vizet igyunk meg! Ez karbantartja a vízháztartásunkat. Nyári hőségben azonban ennél több folyadékra van szükségünk.
 8. Mi az elégtelen vízfogyasztás első tünete? Csökkent koncentrálóképesség, szájszárazság, fejfájás, szédülés, csökkenő vizeletmennyiség, sötét vizelet és egyeseknél, főleg 40-50 éves kor felett, éjszakai izomgörcsök.
 9. Ideális lenne a tiszta, friss forrásvíz! De az nincs jelen életünkben. Helyette étkezések közben, étkezések alatt fogyasszunk kis adagokban vizet, ásványvizet, természetes gyümölcs- és zöldséglevet, és fogyasszunk olyan ételeket, melyek gazdagok folyadékban: tejet, tejes italokat, levest, zöldséget, gyümölcsöt!
 10. A víz az élet forrása! Tudatosan éljünk vele, fordítsuk egészségünkre!

Hozzászólok a témához!

Heti receptünk:

Bármikor fogyaszthatunk frissen préselt zöldség- és gyümölcsleveket az idénynek megfelelő alapanyagból. A mennyiséget tekintve pl. 1kg alma – répából megközelítőleg 4-5 dl levet kapunk, a felhasznált alapanyagok nedvességtartalmától függően. A préselt leveket frissen, mérsékelten hűtve fogyasszuk!

 • Alma-kiwi: A megmosott, kivit meghámozzuk, az almából kivágjuk a magházat, a gyümölcsöket feldaraboljuk és gyümölcscentrifugában kipréseljük.
 • Alma – répa: az almát az előbbiekhez hasonlóan készítjük elő, majd kb. ugyanolyan mennyiségű répát meghámozunk, és alapos mosás után az almával együtt kipréseljük.
 • Alma – cékla: készítése megegyezik az előbbiekkel.

 

További érdekességek a vízről.

Tovább harmadik heti írásunkra!