Beszámoló az öröklési jog és a hagyatéki eljárás változásai napjainkig című konferenciáról

A Magyar Nemzeti Levéltár és a Magyar Kormánytisztviselői Kar együttműködésének keretében, a „Közigazgatás-történeti konferenciák” részeként 2022. november 15-én került sor „Az öröklési jog és a hagyatéki eljárás változásai napjainkig” című tudományos konferencia megszervezésére. A konferenciát a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, dr. Szabó Csaba nyitotta meg és köszöntőt mondott dr. Hegedüs László, a magyar Kormánytisztviselői Kar Felügyelőbizottságának elnöke is. A köszöntő beszédben főigazgató úr és elnök úr is hangsúlyozta a hagyományok ismeretének, folytatásának fontosságát, melynek a konferenciasorozat megrendezése is részét képezte.

A konferencia délelőtti részén az érdeklődők a plenáris ülésen az öröklési jog intézményének fejlődéséről, az özvegyi jog tartalmának változásáról és a kereskedelmi jog és az öröklési jog kapcsolatáról hallgathattak meg előadást és tehettek fel kérdéseket az előadóknak.

A konferencia délután szekcióülésekben folytatódott, a hagyaték iratok és örökösök, valamint az árvaszéki ügyek és hagyatéki eljárások témák köré csoportosítva.

 

Országos Iroda