Magyary-konferencia Tatán

2022. évben a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság és Tata Város Önkormányzata szervezésében került megrendezésre a már hagyománynak számító Magyary-konferencia, Magyary Zoltán közigazgatás-tudós, egyetemi tanár születésének 134. évfordulója alkalmából.

A szakmai tanácskozás előtt a résztvevők elhelyezték koszorúikat Magyary Zoltán szobránál. A koszorúzáson az MKK elnöke, Palich Etelka is részt vett. Trnka Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Magyary Zoltán Szakkollégiumának elnöke beszédében megemlékezett Magyary Zoltán munkásságáról, annak fontosságáról. Hangsúlyozta, hogy a Magyary Zoltán által bejárt életút – a közigazgatás alapvető fontosságú kérdésein és a tudományos kutatási eredményeken túl – ma is aktuális üzenetet adhat át az utókornak alázatról, elhivatottságról, kötelességtudatról.

A koszorúzást követően Tata Város Polgármesteri Hivatala Díszteremében kezdődtek meg a konferencia szakmai előadásai.  A konferenciát Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő, valamint Michl József, Tata város polgármestere és Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg.

A konferencián szakmai előadást tartott Palich Etelka, a Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke „A Magyar Kormánytisztviselői Kar napjainkban” címmel. Emellett Gubík László, az Esterházy Akadémia alapító igazgatója: „Esterházy János hagyatéka és a népfőiskolai gondolat a Felvidéken”; Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke: „A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság múltja, jelene és jövője”; Juhász Marcell, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ÁNTK Magyary Zoltán Szakkollégiumának tagja: „Magyary Zoltán – Államelméletünk szempontjából”; Zágorhidi-Czigány Sebestyén, az ELTE PPK Ba hallgatója: „A magyarországi népfőiskolai mozgalom története – a tatai népfőiskola megalakulása, tevékenysége”; és Dr. Nagyháziné Szabó Bernadette, az MZNT kommunikációs vezetője: „A Magyary e-pont; fenntartható működésünk programja” című előadását hallhatták a konferencia résztvevői.

A rendkívül színes, érdekes és izgalmas témákat felvonultató, fiatal, feltörekvő előadóknak is teret adó, jó hangulatú konferencia méltó megünneplését jelentette Magyary Zoltán születése évfordulójának.

Országos Iroda