Magyary konferencia Héregen

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság Magyary Zoltán halálának évfordulóján koszorúzással, megemlékezéssel egybekötött konferenciát szervezett Héregen.

A koszorúzáson a Komárom-Esztergom megyei kormányzati igazgatási szervek, a megyei és helyi önkormányzat, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Magyary Szakkollégiuma hallgatói, a helyi önkormányzat civil közösségei és a Magyar Kormánytisztviselői Kar vettek részt és helyezték el koszorúikat Magyary Zoltán és felesége emlékét őrző kopjafánál. A megemlékezésen Dékán János, Héreg volt polgármestere mondott beszédet, felelevenítve a jogtudós és felesége utolsó napjait. Beszédét követően Döbrentey Ildikó írónő Imát mondott a békéért.

A Konferencia résztvevőit dr. Kancz Csaba, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Nieszner József, Héreg polgármestere és Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke köszöntötte.

Kormánymegbízott úr köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a közigazgatás, és annak szervezetei egyre szélesebb feladatkört látnak el, a közigazgatás szolgáltató jellege folyamatosan növekszik, és emellett ellátja alapfeladatait, a jogi keretek és elvárások mentén. Polgármester úr az elmúlt évek közigazgatási szervezeti változásairól beszélt, amelyek mind helyi önkormányzati, mind államigazgatási szinten megjelentek, folyamatosan alakítják és jobbítják a feladatellátás rendszerét. Elnök úr köszöntőjében kiemelte, hogy Magyary Zoltán által ránk hagyott szellemi hagyaték adja a keretét a népfőiskolai tevékenységnek. Megerősítette a partnerségi együttműködések jelentőségét, bővítését, amelyet folyamatosan szorgalmaz a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság is.

A Konferencia első előadását Palich Etelka, a Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke tartotta, amelyben az MKK küldetéséről és feladatairól beszélt. Az MKK legfőbb küldetése az etikus kormánytisztviselői minőség megteremtése, amely egy mások által is érzékelhető szellemiséget, hozzáállást és munkavégzést jelent. Az alapokat a Hivatásetikai Kódex teremti meg, de ennek megvalósítása az MKK tagok, vagyis a kormánytisztviselők és a kormányzati igazgatás közös felelőssége.

Dr. Veress Zoltán a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat jegyzője a hungarikum törvény tízéves évfordulója kapcsán a törvény megalkotásáról és végrehajtásáról szólt, kiemelve a megyei és települési értéktárak létrehozását és jelentőségüket.

Kiss Adrienn, a Magyary Zoltán Szakkollégium tagja Magyary Zoltán napjainkra hagyott hagyatéka szemszögéből beszélt a professzorról, számos, közigazgatás-történeti szempontból is fontos és érdekes iratot bemutatva és ezek kapcsán fontos kérdéseket felvetve.

A Gróf Széchenyi István Népfőiskola működéséről, feladatairól, terveiről Szepesi Gergő, a Magyar Műhely Alapítvány irodavezetője tartott bemutatót. Előadásában kitért a népfőiskolai mozgalmak fejlesztési szerepére, a közösségi tervezés jelentőségére.

A Konferencia zárszavában Borsó Tibor elnök úr hangsúlyozta a különböző szervek, szervezetek közötti folyamatos együttműködés fontosságát, az újabb szakmai kapcsolatok kiépítésének jelentőségét, amelyek fontos építőkövei Magyary Zoltán hagyatéka, szellemisége megtartásának és erősítésének.

Országos Iroda