Földügyi szabályozás és társadalmi gyakorlat a 16-20. században

2021. november 3-án a Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára adott otthont a már hagyományosnak mondható közigazgatástörténeti konferenciának, amelyet a Magyar Kormánytisztviselői Kar és a Magyar Nemzeti Levéltár szervezett. Az elhangzó előadások a földügyi szabályozást és igazgatást járták körül az oszmán hódoltság korától egészen a pártállami korszakig

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója köszöntőjében kiemelte: a föld az emberiség történelmének egyik legfontosabb része, hiszen a kötődésről, a birtokról, az életről szól. A magyar történelmet is leképezik az ingatlan tulajdoni formáinak változásai és az ehhez kapcsolódó államhatalmi, államigazgatási tevékenységek. Köszöntőjét azzal zárta, hogy a közigazgatástörténet tisztelete miatt szervez a földügyről konferenciát a Magyar Nemzeti Levéltár a Magyar Kormánytisztviselői Karral közösen.

Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke, Palich Etelka megnyitó beszédében rámutatott: a közigazgatás történetének kiemelten fontos része a földügyi szabályozás, mivel annak társadalomformáló szerepe volt a történeti korokban. A magyar földtulajdon értéke jelentős, amelyet az uniós és hazai támogatások csak tovább növeltek. A földügyi szervezetrendszer szolgáltatási és igazgatási feladatköre egyre nagyobb és komplexebb, így a nemzetgazdaság megkerülhetetlen tényezője.

A szakmai előadások megtekinthetők és meghallgathatók a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján:

https://mnl.gov.hu/mnl/ol/hirek/foldugyi_szabalyozas_es_tarsadalmi_gyakorlat_a_16_20_szazadban_beszamolo

 

Országos Iroda