3. A teljes kiőrlésű gabona, mint energiabomba

Fogyaszt Ön teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert?

 

  1. A gabonafélék az egészséges táplálkozás alapját adják a gyümölcsök és a zöldségek mellett.

Legfontosabb gabonáink: búza, rozs, zab, kukorica, rizs, de ma már ismét népszerű a durumbúza, tönkölybúza, árpa, köles és a hajdina is. A gabonafélékből liszt, dara, korpa, csíra puffasztott magok, pelyhek készülhetnek.

  1. A teljes kiőrlésű liszt azt jelenti, hogy a magbéllel együtt a maghéjat és a csírát is megőrlik, és így vitaminokban és rostokban gazdag lisztet kapunk.
  2.  A teljes kiőrlésű lisztből készült termékek amellett, hogy több hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak mint a fehér lisztből készült élelmiszerek, segítenek a vastagbélrák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében, valamint csökkentik a vérnyomást és a koleszterin szintet is.
  3. Naponta 40-50 gramm rost elfogyasztása javasolt, ennél nagyobb mérték már káros szervezetünkre nézve, hiszen képesek megkötni és kiüríteni a szervezetünkből a vitaminokat és ásványi anyagokat is.
  4. A teljes kiőrlésű gabonákból nyerhető fő tápanyag a szénhidrát, melynek legnagyobb része, 50-80%-a keményítő, de jelentős az élelmi rost tartalma is. Rost jelenlétében egyenletesebben szívódik fel a szénhidrát, ezért a vércukorszint emelkedése mérsékeltebb és időben hosszabb folyamat.
  5. A gabona héjrészében találhatók az élelmi rostok, melyek részt vesznek az egészséges bélműködés kialakításában, szükség esetén pedig a helyreállításában.
  6. Ezeket a rostokat nem tudjuk megemészteni, ám jótékony hatásukat éppen ezzel fejtik ki. A gyomorban magukba szívják a nedvességet, ezáltal lassítják annak kiürülését és így tartósabban csökkentik az éhségérzetet, mint a finomított szénhidrátok. Elhízni is nehezebb tőlük, mert már kevesebb mennyiségtől is jóllakunk.
  7. A vastagbélben a rostokból olyan ún. prebiotikus anyagok képződnek, amelyek serkentik az itt élő baktériumok növekedését , ezáltal egyensúlyban tartják a bélflórát, daganatellenes hatásúak és javítják az immunrendszer ellenálló képességét.
  8. A teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket építsük be egyszerűen, élvezetesen a napi táplálkozásunkba! Teljes kiőrlésű kenyér vagy müzli reggelire, teljes kiőrlésű tészta vagy barna rizs, mint köret a meleg étkezésekkor!
  9. Már azzal is sokat teszünk egészségünkért, ha a fehérkenyeret olyan pékárura cseréljük, amely részben teljes kiőrlésű gabonából készült. Tudni kell azonban, hogy a teljes kiőrlésű lisztek, illetve a rozs és zabliszt nem kelnek meg olyan szépen, mint a finomított lisztek, ezért a belőlük készült kenyerek, péksütemények is tömörebbek és ízviláguk is szokatlan lehet.

A magas rosttartalmú termékek fogyasztásánál ügyeljünk arra, hogy a folyadékbevitelünk bőséges legyen!

A teljes kiőrlésű lisztből készült sütemények, összetett szénhidrátokban gazdag ételek, hatására nő a szerotoninszint, így nyugtató és hangulatjavító!

Jó úton jár, hiszen célunk az anti-stressz étrend!

Omlós almás sütemény

A tészta hozzávalói:                                                                      A töltelékhez:

30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt                                                    1 kg alma

1 evőkanál lenmagliszt                                                                 15 dkg méz

20 dkg margarin vagy vaj                                                             10 dkg dióbél

10 dkg barna cukor                                                                      1 db citrom leve

1 kávéskanál szódabikarbóna                                                     5 dkg margarin vagy vaj

csipetnyi só                                                                               ízlés szerint őröl fahéj és                                                                                                                                                                                            szegfűszeg                                                                           

Omlós almás sütemény

  • Omlós tésztát gyúrunk a tészta hozzávalóiból.
  • A diót ledaráljuk, az almákat megmossuk, meghámozzuk, 8 szeletre daraboljuk és meglocsoljuk citromlével.
  • A mézet és a margarint együtt felmelegítjük és elkeverjük benne a fahéjat és a szegfűszeget.
  • Egy közepes méretű tepsit beterítünk a tésztával.
  • Megszórjuk a dióval és szorosan befedjük az almaszeletekkel. Ráöntjük a mézes keveréket, majd előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.

 

 

 

További jó tanácsok:

  • Az ételek rosttartalmát növelhetjük, ha a töltött rakott ételek elkészítésénél a rizs teljes mennyiségét vagy egy részét búza-, vagy zabkorpával, zabpehellyel, hajdinával, barna rizzsel helyettesítjük, a leveseket, főzelékeket korpával dúsítjuk.
  • Vagdalt készítésénél a zsemle helyett korpát vagy Graham zsemlét használhatunk.
  • A rántást is készíthetjük Graham lisztből, vagy korpával kevert lisztből, de a tésztákat is gyúrhatjuk kevert lisztből.
  • Reszelt sajtokból készült krémekhez zabkorpát, búzacsírát, darált diót keverhetünk.

Tovább az érdekességekre...

Tovább negyedik heti írásunkra!