- Bemutatkozás
- Hírek
- Kar
- Választás 2023
- Dokumentumok
- ETIKA
- Pályázatok
- Kedvezmények
- Kapcsolat
- Baranya vármegye
- Bács-Kiskun Vármegye
- Békés Vármegye
- Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye
- Budapest Főváros
- Csongrád-Csanád Vármegye
- Fejér Vármegye
- Győr-Moson-Sopron Vármegye
- Hajdú-Bihar Vármegye
- Heves Vármegye
- Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye
- Komárom-Esztergom Vármegye
- Nógrád Vármegye
- Somogy Vármegye
- Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye
- Tolna Vármegye
- Vas Vármegye
- Veszprém Vármegye
- Zala Vármegye
3. A teljes kiőrlésű gabona, mint energiabomba
Fogyaszt Ön teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert?
- A gabonafélék az egészséges táplálkozás alapját adják a gyümölcsök és a zöldségek mellett.
Legfontosabb gabonáink: búza, rozs, zab, kukorica, rizs, de ma már ismét népszerű a durumbúza, tönkölybúza, árpa, köles és a hajdina is. A gabonafélékből liszt, dara, korpa, csíra puffasztott magok, pelyhek készülhetnek.
- A teljes kiőrlésű liszt azt jelenti, hogy a magbéllel együtt a maghéjat és a csírát is megőrlik, és így vitaminokban és rostokban gazdag lisztet kapunk.
- A teljes kiőrlésű lisztből készült termékek amellett, hogy több hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak mint a fehér lisztből készült élelmiszerek, segítenek a vastagbélrák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében, valamint csökkentik a vérnyomást és a koleszterin szintet is.
- Naponta 40-50 gramm rost elfogyasztása javasolt, ennél nagyobb mérték már káros szervezetünkre nézve, hiszen képesek megkötni és kiüríteni a szervezetünkből a vitaminokat és ásványi anyagokat is.
- A teljes kiőrlésű gabonákból nyerhető fő tápanyag a szénhidrát, melynek legnagyobb része, 50-80%-a keményítő, de jelentős az élelmi rost tartalma is. Rost jelenlétében egyenletesebben szívódik fel a szénhidrát, ezért a vércukorszint emelkedése mérsékeltebb és időben hosszabb folyamat.
- A gabona héjrészében találhatók az élelmi rostok, melyek részt vesznek az egészséges bélműködés kialakításában, szükség esetén pedig a helyreállításában.
- Ezeket a rostokat nem tudjuk megemészteni, ám jótékony hatásukat éppen ezzel fejtik ki. A gyomorban magukba szívják a nedvességet, ezáltal lassítják annak kiürülését és így tartósabban csökkentik az éhségérzetet, mint a finomított szénhidrátok. Elhízni is nehezebb tőlük, mert már kevesebb mennyiségtől is jóllakunk.
- A vastagbélben a rostokból olyan ún. prebiotikus anyagok képződnek, amelyek serkentik az itt élő baktériumok növekedését , ezáltal egyensúlyban tartják a bélflórát, daganatellenes hatásúak és javítják az immunrendszer ellenálló képességét.
- A teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket építsük be egyszerűen, élvezetesen a napi táplálkozásunkba! Teljes kiőrlésű kenyér vagy müzli reggelire, teljes kiőrlésű tészta vagy barna rizs, mint köret a meleg étkezésekkor!
- Már azzal is sokat teszünk egészségünkért, ha a fehérkenyeret olyan pékárura cseréljük, amely részben teljes kiőrlésű gabonából készült. Tudni kell azonban, hogy a teljes kiőrlésű lisztek, illetve a rozs és zabliszt nem kelnek meg olyan szépen, mint a finomított lisztek, ezért a belőlük készült kenyerek, péksütemények is tömörebbek és ízviláguk is szokatlan lehet.
A magas rosttartalmú termékek fogyasztásánál ügyeljünk arra, hogy a folyadékbevitelünk bőséges legyen!
A teljes kiőrlésű lisztből készült sütemények, összetett szénhidrátokban gazdag ételek, hatására nő a szerotoninszint, így nyugtató és hangulatjavító!
Jó úton jár, hiszen célunk az anti-stressz étrend!
Omlós almás sütemény
A tészta hozzávalói: A töltelékhez:
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 1 kg alma
1 evőkanál lenmagliszt 15 dkg méz
20 dkg margarin vagy vaj 10 dkg dióbél
10 dkg barna cukor 1 db citrom leve
1 kávéskanál szódabikarbóna 5 dkg margarin vagy vaj
csipetnyi só ízlés szerint őröl fahéj és szegfűszeg
- Omlós tésztát gyúrunk a tészta hozzávalóiból.
- A diót ledaráljuk, az almákat megmossuk, meghámozzuk, 8 szeletre daraboljuk és meglocsoljuk citromlével.
- A mézet és a margarint együtt felmelegítjük és elkeverjük benne a fahéjat és a szegfűszeget.
- Egy közepes méretű tepsit beterítünk a tésztával.
- Megszórjuk a dióval és szorosan befedjük az almaszeletekkel. Ráöntjük a mézes keveréket, majd előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.
További jó tanácsok:
- Az ételek rosttartalmát növelhetjük, ha a töltött rakott ételek elkészítésénél a rizs teljes mennyiségét vagy egy részét búza-, vagy zabkorpával, zabpehellyel, hajdinával, barna rizzsel helyettesítjük, a leveseket, főzelékeket korpával dúsítjuk.
- Vagdalt készítésénél a zsemle helyett korpát vagy Graham zsemlét használhatunk.
- A rántást is készíthetjük Graham lisztből, vagy korpával kevert lisztből, de a tésztákat is gyúrhatjuk kevert lisztből.
- Reszelt sajtokból készült krémekhez zabkorpát, búzacsírát, darált diót keverhetünk.