Érdekességek a teljes kiőrlésű gabonáról

  1. Színezett a kenyér vagy igazi teljes kiőrlésű rozsból készült? Az igazi teljes kiőrlésű rozsból készült kenyér nehezebb, kisebb lyukak vannak benne (vagy amelyik csak részben készült ezzel). A színezett kenyér pedig enyhén kávé, vagy karamell illatú, nagyobb lyukak vannak benne és mérete megegyezik egy azonos súlyú fehér kenyérrel.
  2. Egy 34.000 főre kiterjedő, 55 és 69 év közötti életkorú nő körében, az Egyesült Államokbeli Iowában végzett prospektív vizsgálatban azok a hölgyek, akik azt válaszolták, hogy legalább napi egy adag teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztanak, lényegesen alacsonyabb volt a szív- és érbetegség kockázat előfordulása, mint azoknál, akik majdnem egyet sem.
  3. A Nurses’ Health Study-ból (Ápolónők Egészsége Tanulmányból) származó adatok azt mutatták, hogy azok a nők, akik táplálkozásában naponta helyet kapott 2,7 adag teljes kiőrlésű gabona, 30 %-kal alacsonyabb volt a szív- és érrendszerbeli kockázata azokhoz képest, akik csak 0,13 adagot fogyasztottak naponta.
  4. A skóciai Aberdeen Egyetem kutatói szerint napi három adag, teljes kiőrlésű gabonából készült étel csaknem olyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint az e célra kifejlesztett gyógyszerek. Ilyen mértékű vérnyomáscsökkenés a koszorúér-betegségek kockázatát 15, a stroke-ét pedig 25%-kal mérsékli.
  5. A búza, alapvető kenyérgabonánk. A teljes kiőrlésű búzaliszt a fehérliszttel szemben lényegesen több értékes nyomelemet, ásványi anyagot, rostot és vitamint tartalmaz az alábbi felsorolás szerint:
  • vasból 84%-kal többet
  • rézből 75%-kal többet
  • magnéziumból 52%-kal többet
  • mangánból 71%-kal többet
  • káliumból 76%-kal többet
  • kalciumból 50%-kal többet
  • B1-vitaminból 86%-kal többet
  • B2-vitaminból 69%-kal többet
  • B3-vitaminból (niacin) 86%-kal többet
  • B5-vitaminból (pantoténsav) 54%-kal többet
  • B6-vitaminból 50%-kal többet
  • A-vitaminból 100%-kal többet
  • E-vitaminból 100%-kal többet, mint a fehérliszt, azaz a fehérlisztben ez utóbbi kettő nincs
  • a 100-féle rostanyag csak a teljes kiőrlésű lisztben található meg.

(forrás: http://magazin.cukorbetegeknek.hu)

 

  1. Tudta-e, hogy II. Edward angol király 1324-ben a civilizáció alapjait jelentő mértékegységek kialakításához a teljes kiőrlésű gabonát, az árpát vette alapul? Az akkori definíció szerint egy hüvelyk megegyezett 3 szem hosszában egymáshoz illesztett, száraz, kerek árpával. A láb, a yard, a mérföld és más angol hosszmértékek mind erre épültek.