- Bemutatkozás
- Hírek
- Választás 2023
- Kar
- Dokumentumok
- ETIKA
- Pályázatok
- Kedvezmények
- AUTÓ
- BANK
- BIZTOSÍTÁS
- Múzeumok
- NYELVTANULÁS
- SZÍNHÁZ, CIRKUSZ
- Szolgáltatás
- EU-Solar Nyrt.
- GF Építő Kft.
- Hollóházi Porcelánmanufaktúra Kft.
- Trendo Dental Fogászati Kft.
- Klíma-Express Kft.
- Izabell Optika
- Szalay-Hitelplusz Kft.
- Walter Férfi Divat
- EUROFAIR Kft.
- Magyar Felnőttképző és Tanácsadó Kft.
- Erzsébet Fürdő Gyógyászati és Szűrőközpont
- Magyar Posta Zrt.
- Kovaka Fitt Kft.
- Budaörsi Lőtér
- UTAZÁS, KIRÁNDULÁS, SPORT
- Kapcsolat
- Baranya vármegye
- Bács-Kiskun Vármegye
- Békés Vármegye
- Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye
- Budapest Főváros
- Csongrád-Csanád Vármegye
- Fejér Vármegye
- Győr-Moson-Sopron Vármegye
- Hajdú-Bihar Vármegye
- Heves Vármegye
- Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye
- Komárom-Esztergom Vármegye
- Nógrád Vármegye
- Somogy Vármegye
- Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye
- Tolna Vármegye
- Vas Vármegye
- Veszprém Vármegye
- Zala Vármegye
Érdekességek a teljes kiőrlésű gabonáról
- Színezett a kenyér vagy igazi teljes kiőrlésű rozsból készült? Az igazi teljes kiőrlésű rozsból készült kenyér nehezebb, kisebb lyukak vannak benne (vagy amelyik csak részben készült ezzel). A színezett kenyér pedig enyhén kávé, vagy karamell illatú, nagyobb lyukak vannak benne és mérete megegyezik egy azonos súlyú fehér kenyérrel.
- Egy 34.000 főre kiterjedő, 55 és 69 év közötti életkorú nő körében, az Egyesült Államokbeli Iowában végzett prospektív vizsgálatban azok a hölgyek, akik azt válaszolták, hogy legalább napi egy adag teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztanak, lényegesen alacsonyabb volt a szív- és érbetegség kockázat előfordulása, mint azoknál, akik majdnem egyet sem.
- A Nurses’ Health Study-ból (Ápolónők Egészsége Tanulmányból) származó adatok azt mutatták, hogy azok a nők, akik táplálkozásában naponta helyet kapott 2,7 adag teljes kiőrlésű gabona, 30 %-kal alacsonyabb volt a szív- és érrendszerbeli kockázata azokhoz képest, akik csak 0,13 adagot fogyasztottak naponta.
- A skóciai Aberdeen Egyetem kutatói szerint napi három adag, teljes kiőrlésű gabonából készült étel csaknem olyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint az e célra kifejlesztett gyógyszerek. Ilyen mértékű vérnyomáscsökkenés a koszorúér-betegségek kockázatát 15, a stroke-ét pedig 25%-kal mérsékli.
- A búza, alapvető kenyérgabonánk. A teljes kiőrlésű búzaliszt a fehérliszttel szemben lényegesen több értékes nyomelemet, ásványi anyagot, rostot és vitamint tartalmaz az alábbi felsorolás szerint:
- vasból 84%-kal többet
- rézből 75%-kal többet
- magnéziumból 52%-kal többet
- mangánból 71%-kal többet
- káliumból 76%-kal többet
- kalciumból 50%-kal többet
- B1-vitaminból 86%-kal többet
- B2-vitaminból 69%-kal többet
- B3-vitaminból (niacin) 86%-kal többet
- B5-vitaminból (pantoténsav) 54%-kal többet
- B6-vitaminból 50%-kal többet
- A-vitaminból 100%-kal többet
- E-vitaminból 100%-kal többet, mint a fehérliszt, azaz a fehérlisztben ez utóbbi kettő nincs
- a 100-féle rostanyag csak a teljes kiőrlésű lisztben található meg.
(forrás: http://magazin.cukorbetegeknek.hu)
- Tudta-e, hogy II. Edward angol király 1324-ben a civilizáció alapjait jelentő mértékegységek kialakításához a teljes kiőrlésű gabonát, az árpát vette alapul? Az akkori definíció szerint egy hüvelyk megegyezett 3 szem hosszában egymáshoz illesztett, száraz, kerek árpával. A láb, a yard, a mérföld és más angol hosszmértékek mind erre épültek.