Sózni – nem sózni?

Elsózzuk az egészségünket? Ön utána sóz az ételeknek?

1.      A só (konyhasó, nátrium-klorid), illetve egyik alkotóeleme a nátrium nélkülözhetetlen a szervezet számára, ám túlzott fogyasztása kockázati tényezője az alábbi betegségeknek:

·        a magas vérnyomás

·        a szív- és érrendszeri betegségek

·        a gyomorrák

2.      A felnőttek számára legfeljebb 5 g/nap konyhasó (kb. 2 csapott kávés kanál) bevitele szükséges. Magyarországon a nők csaknem háromszor, a férfiak átlagosan közel négyszer, több sót fogyasztanak az ajánlott mennyiségnél. Ez egyrészt abból adódik, hogy a só bevitel 77%-a olyan feldolgozott, tartósított élelmiszerekből származik, melyek mára már szerves részei a mindennapjainknak.

3.      A vese átlagosan napi 4-5 gramm sót szűr ki, nem volna szabad ennél többet fogyasztani. A hipertóniás betegek egy részénél már akkor is csökken a vérnyomás, ha mérséklik a só fogyasztást!

4.      A magyar konyhára jellemző, hogy az ételkészítés során sok sót használ. Jót tenne egészségi állapotunknak, ha kis mennyiségben és csak ritkán fogyasztanánk sóban gazdag élelmiszereket. Csökkentsük az ételkészítéskor felhasznált só mennyiségét, ne sózzuk meg a vajas/margarinos kenyeret és a nyersen fogyasztható zöldségféléket sem.

5.      Só helyett érdemes különféle friss és szárított fűszernövényeket használni. Ajánlatos kibővíteni az otthoni készletet. Kevéssé ismert, de a különböző fűszerek-, mint például a bazsalikom, oregano, fokhagyma, curry és rozmaring - használata az kifejezetten egészséges és az ételek természetes ízét is kiemelik.

6.      Míg a sót kifejezetten tiltják a magas vérnyomásos betegeknek, addig bizonyos fűszerek segítenek a vérnyomás csökkentésében, ilyen a gyömbér, a fahéj, a szerecsendió, a borsmenta és a bors.

7.      A sajtok sótartalma is általában magas (kiváltképp a márványsajtnak, krémfehér sajtnak, feta sajtnak), így számottevő jelentőségük van a napi konyhasó bevitelben. A juhtúró konyhasó tartalma is jelentős.

8.      Feltétlenül olvassuk el vásárláskor a címkét, és válasszuk az alacsonyabb sótartalmú termékeket!

9.      És a legfontosabb: Soha ne sózzunk utána! Ha lehet, ne is helyezzünk ki az asztalunkra sótartót! Annál nagyobb merényletet nem lehet elkövetni egészségünk ellen, mint például ha a levest megsózzuk már azelőtt, hogy megkóstoltuk volna! Pedig hányan megteszik közülünk!

10.  Lássuk, melyek azok az ételcsoportok, amikre oda kell figyelnünk:

·       Füstölt, sózott, pácolt hústermékek

·        Konzervek
Konzervek fogyasztásával szinte észrevétlenül fogyasztunk jelentős mennyiségű nátriumot, melyet a felhasznált tartósítószer tartalmaz. Így az édes befőttekkel, melyek nem sós ízűek, is nátriumot veszünk fel.

·        Rágcsálnivalók
Chipsek, sósmogyoró, sós pattogatott kukorica, tortilla, sós kekszek helyett fogyasszunk inkább nem sózott olajos magvakat. Pattogatott kukoricát otthon is könnyen készíthetünk, és így magunk döntjük el, mennyi sót teszünk bele.

·        Savanyúságok
Csemegeuborka, ecetes hagyma, csalamádé. A boltokban kapható savanyúságok általában tartósítószerrel készülnek, melyeknek szintén jelentős a nátrium tartalma, így jobb, ha otthon készítjük a savanyúságot.

·        Saláta öntetek

A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható saláta öntet is meglepően sok nátriumot tartalmaz tartósítószer tartalma miatt. Finom és egészséges salátaöntetet otthon igen egyszerűen készíthetünk olívaolaj, fűszerek és ecet segítségével.

·        Szószok

A szójaszósz, a paradicsompüré, a ketchup, a mustár, valamint a barbeque szósz is igen sok sót tartalmaz tartósítószer tartalmuk miatt. Ezek helyett érdemes citromlevet, ecetet és fűszereket használni ételeink ízesítésekor.

·        Gyorsfagyasztott félkész vagy kész ételek

Gyorsan és könnyen az elkészíthetők, de vajon egészségesek is? A válasz nem. Tele vannak sóval. Akár 8 gramm sót is tartalmazhat egy-egy fogás. Olvassuk el figyelmesen az étel összetételét.

·        Zacskós levesek, leveskockák, ételízesítők
Egy tányér zacskós leves a napi sószükséglet majdnem felét tartalmazza, így ezek fogyasztása sem ajánlott. Ha mégis ilyen termékeket fogyasztunk, keressük a csökkentett sótartalmú vagy sómentes leveseket. Az ételek ízesítésére használt leveskockák és ételízesítők valóságos sóbombák, ezért inkább kerüljük el őket. A levesek ízesítésére használjunk zöldségeket és ízesített ecetet.

·        A reggelizőpelyhek

Biztonságosnak tűnnek, de ha közelebbről megnézzük, egyes változataik akár 3-4 gramm sót is tartalmazhatnak, kis tálanként. Tipp: a puffasztott rizs és búza sómentes is lehet. Keverjük a kedvenc gabonapelyhünkkel, így bizonyos, hogy kevesebb sómennyiséget fogyasztunk el, vagy keressünk alacsony sótartalmú (link) terméket!

·        Zöldséges italok

Egészséges választások, de óvakodjunk a sótartalmuktól! Egy csésze zöldséges juice koktél, akár 6-7 gramm sót is rejthet. Itt valóban csak egy megoldás lehet, mégpedig ha alacsony sótartalmút választunk közülük!

források:

stopso.eu

napidoktor.hu/cikk/86.15507/Sobol-is-megart-a-sok--vigyazz-a-rejtett-mennyiseggel

ritakonyhaja.hu/blog/155-blog/2789-10-tipp-hogyan-csokkentsuk-a-napi-sobevitelt.html

harmonet.hu/szepseg-wellness/14706-so-nelkul-is-izes,-am-az-elet!.html

 

Sócsökkentő tippek:

·        Kóstolás nélkül NE sózzon! Szoktassa át ízlelőbimbóit a kevésbé sós ízekre!

·        Adjon időt az átszokásra. Ne feledje, hogy Önnek és családjának kb. 1 hónap kell, míg hozzászokik a kevésbé sós ételekhez – ne adja fel az elején! Ha a sócsökkentést fokozatosan teszi, figyelje meg, hogy nyelve érzékenyebbé válik a sós ízzel szemben.

·        A friss zöldségek (pl. paprika, paradicsom, uborka) sózását mellőzze! Ismerje meg a zöldségek valódi ízét és kombinálja őket, mert így egymás ízét erősíthetik, kiemelhetik!

·        Főzéskor ne használjon sót és ételízesítőt egyszerre!

 

Eheti receptünk:

Mártogatós túrókrém zöldségekkel

Hozzávalók 4 főre:

   50 dkg sovány túró

   2 dl zsírszegény natúr joghurt

   1 fej lilahagyma – apróra vágva

   1 teáskanál mustár

   fűszerek:bors, őrölt kömény, őrölt rozmaring, őrölt szerecsendió tetszés szerint.

mártogatni való zöldségek: sárgarépa, sörretek, Kalifornia paprika, karalábé, zsenge zellerszár

 

 

tovább az érdekességekre....

tovább 7. heti írásunkra...