- Bemutatkozás
- Hírek
- Választás 2023
- Kar
- Dokumentumok
- ETIKA
- Pályázatok
- Kedvezmények
- AUTÓ
- BANK
- BIZTOSÍTÁS
- Múzeumok
- NYELVTANULÁS
- SZÍNHÁZ, CIRKUSZ
- Szolgáltatás
- EU-Solar Nyrt.
- GF Építő Kft.
- Hollóházi Porcelánmanufaktúra Kft.
- Trendo Dental Fogászati Kft.
- Klíma-Express Kft.
- Izabell Optika
- Szalay-Hitelplusz Kft.
- Walter Férfi Divat
- EUROFAIR Kft.
- Magyar Felnőttképző és Tanácsadó Kft.
- Erzsébet Fürdő Gyógyászati és Szűrőközpont
- Magyar Posta Zrt.
- Kovaka Fitt Kft.
- Budaörsi Lőtér
- UTAZÁS, KIRÁNDULÁS, SPORT
- Kapcsolat
- Baranya vármegye
- Bács-Kiskun Vármegye
- Békés Vármegye
- Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye
- Budapest Főváros
- Csongrád-Csanád Vármegye
- Fejér Vármegye
- Győr-Moson-Sopron Vármegye
- Hajdú-Bihar Vármegye
- Heves Vármegye
- Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye
- Komárom-Esztergom Vármegye
- Nógrád Vármegye
- Somogy Vármegye
- Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye
- Tolna Vármegye
- Vas Vármegye
- Veszprém Vármegye
- Zala Vármegye
Érdekességek a sófogyasztásról
- Csak ismétlésképpen tanulmányainkból. Só= NaCl, azaz nátrium és klór nátriumklorid formájában! A nátrium a legfontosabb makroelem a szervezet számára, de napi igényünk csupán 1,5 – 2 g. A nátrium csaknem teljesen a konyhasóból származik. 2 gramm nátrium 5 gramm konyhasónak felel meg (NaCl).
- A tudományos kutatások becslései szerint, ha mindenki 30 %-ot visszavenne só fogyasztásából, 16 %-kal csökkenne a szívinfarktusból eredő halálestek száma, és felére apadna azoké a személyeké, akik magas vérnyomás elleni kezelésre szorulnak.
- Csak a 20 mg nátrium/liter alatti víz minősül nátriumszegénynek, így magas vérnyomásos betegnek csak a 100 mg/l nátriumnál és 150 mg/l kloridnál kevesebbet tartalmazó ásványvíz ajánlható.
- A sportitalok vagy izotóniás italok sok káliumsót tartalmazhatnak, ezért fogyasztásuk csak normális vérnyomás esetén megengedhető, de akkor is megfontolandó!
- A sós rudak, a chipsek, a sózott olajos magvak (sós mogyoró, sós mandula stb.) is hozzájárulnak a vérnyomás emelkedéséhez.
- Ugyanakkor a gyógyító sós pára belégzése igen pozitívan hat a légúti megbetegedésekre. A só természetes antihisztamin, tisztítja a tüdőt, a hörgőket. A só felbontja, meglágyítja a nyálkát a tüdőben. Belégzése felhasználható a hurut és az arcüreg lerakódásainak felszakításához is.
- Az étkezési só kilogrammonként 20-34 mg jódot tartalmaz. Magyarországon különösen fontos a jód pótlása, mivel az ország legnagyobb része jódhiányos. Sózásra használjon jódozott sót!
- Kínában már a XVI. században ismert volt a túlzott sóbevitel végzetes hatása. Tudták, hogy testsúly-kilogrammonként 1g só elfogyasztása már halálos ítéletként hat a szervezetre. Mivel a só nagyon drága volt akkoriban, a korabeli kínai nemesek körében terjedt el a rituális öngyilkosságoknak ez a formája.
- Hogyan számítjuk át a nátriumtartalmat sóra?