Érdekességek zöldségről, gyümölcsről

  1. Meghatározott gyógyszerek szedése esetén bizonyos zöldség, gyümölcs fogyasztása nem ajánlott! Ilyenkor kövesse kezelőorvosa tanácsát!
  2. Általában a gyümölcsök héja alatt van a legtöbb vitamin. Ezért a nyers gyümölcs egészségesebb, mint az abból készült 100%-os gyümölcslé.
  3. A szívbarát étrend része a dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag, mák napi rendszeres, de mértékletes fogyasztása javasolt! Kalóriadúsak, ezért csak egy adag - pl. egy marék ~2,5 dkg dió/nap ajánlott. Ezeknek magas az alfa-3-omega zsírsav tartalma, így többek között jelentősen csökkentik a koleszterinszintet és segítenek az érelmeszesedés megelőzésében.
  4. A fokhagyma allicin nevű hatóanyaga elősegíti a koleszterinszint csökkenését.
  5. Főzéssel értékes vitaminokat, antioxidánsokat veszíthetünk, ezért lehetőség szerint nyersen is fogyasszunk zöldségeket!
  6. A fejlett nyugat-európai országokban naponta átlagosan 450g zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak (ez megfelel napi 3 adagnak). Itt a cél a napi 600g fogyasztás elérése. Görögországban minden program nélkül 800g felett van egy ember átlagos napi zöldség-gyümölcs fogyasztása. Magyarországon ez a mutató nem éri el a 400g-ot, pedig hazai zöldségeink, gyümölcseink kiemelkedően gazdag ízvilágot kínálnak! Sajnos meg is látszik egészségi állapotunkon, milyen kevés zöldség-gyümölcsfélét fogyasztunk!
  7. Sok étrend-kiegészítőt úgy hirdetnek, mint ami zöldségből, gyümölcsből készül és koncentráltan, nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, antioxidánsokat. Ezek fogyasztásakor legyünk óvatosak, a nagy dózisok károsíthatják egészségünket.
  8. Aki fogyni akar, nyugodtan fogyaszthatja a legtöbb zöldségfélét, gyümölcsöt, figyelve azok energiatartalmára!
  9. Vigyázzunk: az egyoldalú táplálkozás káros! Próbáljuk elkerülni a szélsőséges táplálkozási szokások gyakorlatát!

vissza a cikkhez...