Érdekességek: kávé, tea, alkohol

I.Tea

  1. Több legenda kering a tea „felfedezéséről”. Az egyik szerint egy nyári napon, Kr.e. 2737-ben amikor Shen Nung, kínai császár birodalma egy távoli régiójába látogatott, kíséretével megálltak pihenni, enni és inni. Ekkor a közeli bokrokról száraz leveleket sodort a szél az iváshoz előkészített forró vízbe, amelyektől a víz illatos és színes lett. A mindig kíváncsi uralkodó megkóstolta az így keletkezett italt, és örömmel fedezte fel kellemes ízét, illetve élénkítő hatását.
  2. A tea Európát - elsősorban Angliát - a második évezred közepe táján hódította meg. A XVII. században II. Károly, angol király felesége Braganzai Katalin portugál hercegnő szenvedélyes teafogyasztó volt. A királyi udvar és az ország legfelső rétege a királynénak köszönhetően megismerte a teát, ami rövid időn belül nagyon népszerű lett a főúri körökben.
  3. Az 1900-as évek elejére a brit teafogyasztás éves szinten 100 000 tonnára nőtt. Anglia társadalmi életében mai napig nagyon fontos szerepet tölt be a tea, főleg a délutáni teázásoknak van nagy jelentőséget.
  4. A teacserje, latin nevén camellia sinensis egy örökzöld cserje. Leszüretelt leveleinek feldolgozása négy lépésben történik. Először fonnyasztják a leveleket, majd sodorják, ezt követi a fermentáció, utána a szárítás. A fermentációtól, azaz az erjesztéstől függ a tea fajtája. A tea négy fő fajtája tehát:
    • Fekete tea - teljes erjesztettségű
    • Zöld tea - egyáltalán nem fermentált
    • Oolong tea - félig fermentált
    • Fehér tea - enyhén fermentált
  5. Az esszenciális olajak adják a tea aromáját, a koffein serkenti a központi idegrendszert, míg a polifenolok az antioxidáns tartalmat adják, ami a szív- és érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok megelőzésében játszhat szerepet.
  6. Az angoloknál azonban csak a teacserjéből előállított teát hívják „tea"-nek, míg a gyümölcs-, illetve gyógyteákat „infusion"-nak nevezik. Az alábbiakban egy felsorolást mutatunk ezekről a bizonyos teajellegű növényekről, íme:
  • Rooibos: jelentése: vörös bokor. A rooibos egy dél-afrikai cserje, ennek hajtásaiból készítik az ízletes teát, amely ásványi anyagokban gazdag,  nem tartalmaz koffeint, ezért este is nyugodtan fogyasztható.
  • Yerba Mate: főként Argentínában honos gyógynövény, amelyből ízletes tea készül. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsban. A mate tea tartalmaz egy serkentő anyagot is, amely hasonló a koffeinhez.
  • Honeybush (mézbokor): szintén Dél-Afrikában honos növény. Gyógyteát éppúgy készítenek belőle, mint frissítő italt. A mézbokorból készült főzet sem tartalmaz koffeint.
  • Gyümölcsteák: ez természetesen nem egy konkrét növényfajta, hanem egy összefoglaló név. Azon főzeteket nevezzük általában gyümölcsteának, amelyeket főként gyümölcsdarabok forrázásával, illetve áztatásával készítünk el. Ezek a teák nem tartalmaznak koffeint.
  • Gyógyteák: gyógynövényekből készült főzetek, melyeket elsősorban betegségek megelőzésére, vagy kezelésére készítünk. 

Ezek tehát a teajellegű növények, amelyek főzetei szintén nagyon finomak tudnak lenni. (forrás: http://www.balintcseppek.hu)

  1. Japán szerzők idén március közepén tették közzé 80.000 emberen végzett, 13 évig tartó követéses vizsgálatuk eredményét, ami azt bizonyítja, hogy aki rendszeresen fogyaszt napi 1-2 kávét vagy 2-4 csésze zöld teát, azoknál sokkal kisebb a valószínűsége a szélütés kialakulásának, mint az ezt nem fogyasztók esetében.
  2. A zöld tea hatására az agyban gyakoribbá válnak a nyugalmi állapotra jellemző alfa, míg ritkulnak az idegességet jelző vezető béta hullámok az EEG-felvételen. A zöld tea leveleit nem erjesztik, így benne marad a polifenol, ezért antioxidáns hatása is figyelemreméltó.
  3. A brit University College London egyetemen végzett vizsgálat eredménye szerint, a 6 héten át napi négy alkalommal fogyasztott fekete tea csökkentette a stresszes esemény után termelt stressz hormon, a kortizol szintjét.

II. Kávé

  1. A babkávé cserjének két ismert fajtája az Arabica és a Robuszta. Utóbbit fogyasztjuk legtöbben. Ugyanakkor az Arabica ízben és aromában (sajnos árban is!) felülmúlja a Robusztát, és koffeintartalma is alacsonyabb! (forrás: http://www.kavezona.hu)

III. Bor

  1. Már Julius Cézár elrendelte, hogy katonái kapjanak naponta 1 l bort prevenciós céllal (hiába, az ásott kutak nem voltak sterilek (sokszor ma sem azok!), a sereg harckészültsége pedig stratégiai kérdés volt! Külföldi kirándulásainkon, idegen konyhákon gondolunk-e erre? Pedig, ha nem is ilyen mértékben, de kevés jó minőségű alkoholos ital fogyasztása ma is ajánlott fertőtlenítési, megelőzési céllal!
  2. A növények, így a szőlő is, többek között a resveratrol termelésével védekeznek a fertőzések ellen. Ez leginkább a szőlő szárában (kocsányában) található. A resveratrol miatt tulajdonítanak a vörös bornak különösen fontos szerepet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, és ezzel magyarázzák a francia paradoxont is: a sok zsiradékot tartalmazó étrend (sajt, vaj, állati zsírok) ellenére a franciák életkilátásai jobbak, mint a környező országoké, hiszen a franciák mindennapjához tartozik a mérsékelt mennyiségű vörösbor!

Sajnos, a fröccs itthon kiment a divatból, pedig kevés bor sok szódával megteremthetné az ajánlott borfogyasztást mindenki számára (természetesen nem a munkahelyen és nem vezetés közben!)

vissza a cikkre...