- Bemutatkozás
- Hírek
- Választás 2023
- Kar
- Dokumentumok
- ETIKA
- Pályázatok
- Kedvezmények
- AUTÓ
- BANK
- BIZTOSÍTÁS
- Múzeumok
- NYELVTANULÁS
- SZÍNHÁZ, CIRKUSZ
- Szolgáltatás
- EU-Solar Nyrt.
- GF Építő Kft.
- Hollóházi Porcelánmanufaktúra Kft.
- Trendo Dental Fogászati Kft.
- Klíma-Express Kft.
- Izabell Optika
- Szalay-Hitelplusz Kft.
- Walter Férfi Divat
- EUROFAIR Kft.
- Magyar Felnőttképző és Tanácsadó Kft.
- Erzsébet Fürdő Gyógyászati és Szűrőközpont
- Magyar Posta Zrt.
- Kovaka Fitt Kft.
- Budaörsi Lőtér
- UTAZÁS, KIRÁNDULÁS, SPORT
- Kapcsolat
- Baranya vármegye
- Bács-Kiskun Vármegye
- Békés Vármegye
- Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye
- Budapest Főváros
- Csongrád-Csanád Vármegye
- Fejér Vármegye
- Győr-Moson-Sopron Vármegye
- Hajdú-Bihar Vármegye
- Heves Vármegye
- Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye
- Komárom-Esztergom Vármegye
- Nógrád Vármegye
- Somogy Vármegye
- Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye
- Tolna Vármegye
- Vas Vármegye
- Veszprém Vármegye
- Zala Vármegye
Kávé, tea, alkohol – szabad, nem szabad?
A „nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek” elv itt is érvényes.
I. Koffein
- Évszázadok óta fogyasztjuk különféle formában az 1,3,7-trimetil-xantint - azaz ha valakinek így nem ismerős, a koffeint - és a vele rokon vegyületeket. A koffein mára már a legelterjedtebb pszichoaktív anyaggá lépett elő, milliárdok étrendjének része nap, mint nap.
- A kávé mellett a fekete és zöld tea, valamint a kakaó is tartalmaz koffeint. Míg korábban a tudósok másféle hatóanyagot is feltételeztek, mára biztossá vált, hogy a teában is a kávénál megismert koffein van jelen.
- Hogy melyik is a jobb választás: kávé, tea vagy kakaó? Legutóbbi kutatások szerint mind a kávénak, mind a teának megvannak a maga előnyei. A koffein jótékony hatással van az Alzheimer-kór megelőzése szempontjából (ez ellen akár rendszeres kakaó-fogyasztással is védekezhetünk), a kávé a cukorbetegség, Parkinson-kór, májcirrózis és a köszvény kialakulását gátolja. De mind a kávé, mind a tea mértékkel fogyasztva segít megelőzni a szélütést és a szív- és érrendszeri betegségeket is!
- Fogyasztást követően a koffein a véráramba jutva az ideg- és izomsejtek felületén fejti ki hatását. Befolyásolja számos enzim és ingerületátvivő anyag működését, és gátolja a testünkben egy fáradtságjelző anyag, az úgynevezett adenozin hatását. Az adenozin hírvivőként fontos szerepet tölt be az ébrenlét és az alvás szabályozásában. A koffein azáltal serkenti az idegrendszert, hogy blokkolja az agy adenozin-kötő helyeit, így fenntartja az éberséget. Ez a folyamat befolyásolhatja az artériák összehúzódását is, ami megmagyarázza a koffein fejfájás-csillapító hatását, valamint széles körű gyógyszeripari felhasználását is.
- Negatív hatásait tekintve a koffein felgyorsítja a szívverést, megemeli a vérnyomást, ezzel együtt ellazítja a hörgőket, kissé növeli a gyomorsavtermelést, gyorsítja az anyagcserét, és vízhajtó hatása is van. A koffeint általában nem önmagában visszük be a szervezetbe, kávé, tea, kakaó, csokoládé, energiaital formájában fogyasztjuk. A fiatalok körében igen elterjedt energiaitalokat a reklámok úgy tüntetik fel, mint a fáradtság vonzó ellenszerét, ám a koffeinen felül rengeteg káros anyagot tartalmazhatnak, ezért fogyasztásukat nem ajánljuk.
- Napi 300 mg koffein az a mennyiség, ami a legnagyobb mértékben stimulálhatja szervezetünket anélkül, hogy károsítaná azt. Az értékek pontos meghatározása függ a kávé elkészítésétől, a hígítási aránytól, de attól is, hogy a kávébabot pörkölték vagy fermentálták és mennyi ideig főzték a kávét belőle. A presszókávéban (fél deciliter) 100 milligramm körüli ez az érték, egy csésze fekete tea 20-90 milligramm koffeint tartalmaz. Ugyanaz a koffein a teában másképpen hat, mint a kávé fogyasztásakor. Ez azzal magyarázható, hogy a teafűben kevesebb koffein van, mint a kávébabban, és a hatóanyag a csersavhoz kötődik, így a koffeint szervezetünk nem veszi fel teljes mértékben. Az élénkítő hatás ennek következtében később és enyhébben jelentkezik, ám ami nagyon lényeges: tovább tart.
- A meleg italok, kávé, tea, de a forró kakaó, már önmagukban jó érzéssel töltik el az embert: növelik a testhőmérsékletet, amelyet az agy komfortérzetként értelmez.
II. Alkohol
- Az alkohol orvosilag nézve államilag engedélyezett kábítószer! Az alkoholizmus népbetegség, mértéke hazánkban is ijesztő, mozgósító. Tönkreteszi a szervezetet, súlyos egészségkárosodást, idő előtti halálozást és az emberi kapcsolatok fellazítását, tönkretételét okozza!
- Ugyanakkor a legújabb kutatások kimutatták, hogy bármiféle alkohol, de leginkább a bor (még inkább a vörösbor) mérsékelt fogyasztásával viszonylagosan magas zsírtartalmú táplálkozás mellett is alacsony marad a különböző szívbetegségek, agyérbetegségek kialakulásának kockázata. A tapasztalatok szerint a mérsékelt alkoholfogyasztó férfiak esetében például akár 30-35%-kal alacsonyabb a szívinfarktus gyakorisága, mint az absztinenseknél.
- Nőknél napi 1,5 dl, férfiaknál 2-2,5 dl bor elfogyasztása esetén jelentkezik ez a jótékony hatás. Figyelem! Semmi esetre se fogyasszunk többet, mert akkor már az alkohol okozta egészségkárosodással kell számolnunk nekünk és szeretteinknek!
Egészségükre!
Eheti receptünk:
Teadélután, melyhez az alábbi, általunk megkóstolt teákat is ajánljuk kipróbálásra:
- Aromás fekete tea narancs és gyömbér ízesítéssel
- Oolong Ding Dong zöld tea
- Rooibush borostyán színű főzet narancsos-karamelles zamattal
- Mate tea
Hozzá Mákkrémes teasüteményt ajánlunk:
Mákkrém hozzávalói:
- 1 dl szilvabor
- 15 dkg aszalt szilva
Szilvabor helyett használhatunk más vörösbort vagy meggybort is, vagy alkohol helyett gyümölcsteát. A szilvát lábosba tesszük, felöntjük a borral és felforraljuk. Félretesszük hűlni.
- 1 dl víz
- 2 ek. cukor
- 2 ek. méz
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- 25 dkg darált mák
- 1 tk. fahéj
- 2 nagy tojásfehérje
- 2 ek. cukor
Egy edénybe mérjük a vizet, és a cukrot, felforraljuk. Hozzáadjuk a mákot, a mézet, a citrom levét és héját, valamint a fahéjat. Jól elkeverjük, elzárjuk alatta a lángot és kihűtjük.
A megpuhult és kihűlt aszaltszilvát az alatta maradt borral pürésítjük, majd a mákhoz keverjük.
A tészta hozzávalói:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj
- fél dl tej
- 2 dkg friss élesztő
- egy teáskanál só
- csipet cukor
- 2 tojás sárgája
- kb. 2 ek. tejföl
A cukrot beleszórjuk a tejbe, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. Futtatni nem kell.
A lisztbe keverjük a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojások sárgáját és annyi tejfölt, amivel összeállíthatjuk a tésztát.
Négy egyforma cipó vágjuk és letakarva kb. 15 percig pihentetjük.
Míg pihen, a mákkrémhez felverjük a tojások fehérjét, ha már könnyű, habos, hozzáadjuk a cukrot és kemény, fényes habot készítünk belőle. Óvatosan a mákkrémbe forgatjuk.
A pihentetett tésztából kb. 20 g-os gombócokat készítünk, azaz egy kis cipót 12 darabba vágunk. Egyesével vékony, ovális lapokat nyújtunk belőlük. Megkenjük mákkrémmel, majd feltekerjük. Egy éles késsel hosszában kettévágjuk úgy, hogy az utolsó kb. fél cm egyben maradjon. A két szárát a közepéig feltekerjük. Ám kifli formára is tekerhetjük.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, egymáshoz nem túl közel és 180 fokos sütőben 12-13 perc alatt halványpirosra sütjük.
kérjük, töltse ki a 8 tematikus hetet lezáró kérdőívünket...