Érdekességek a halfogyasztásról

1.     Bizonyára hallott már arról, hogy a grönlandi eszkimók vagy a japán halászok között jóval kisebb arányú a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, mint azokban az országokban – köztük hazánkban is –, ahol az emberek nem esznek napi rendszerességgel halat.

2.     Az ókori Egyiptomban olyan halbőség volt, hogy az emberek olcsóbban juthattak halhoz, mint a kenyérhez.

Sok halat fogyasztottak a középkori Európában is, mivel az egyház által előírt húsmentes napokon a húsfélék közül csak halat volt szabad enni.

Skóciában a XVII. században olyan sok volt a lazac, hogy jogilag szabályozták fogyasztásukat, és a szolgáknak nem volt szabad heti három alkalomnál többször lazacot adni.

3.     A középkori Magyarországon a címerállatként is szerepelő csukát tartották legnagyobb becsben a halak közül. Télen a tengerből a folyóinkba úszó viza számított különösen kedvelt fogásnak, melyet sós vízzel telt hordókban tartósítottak, és az ikráját is szívesen fogyasztották. Az 1200-as években vált elterjedtté, hogy a természetes vizektől távol lévő területeken is létesítettek halastavakat.

4.     A 17. század jeles török utazója Evlia Cselebi a hazánkról írott ismertető szövegében megemlékezik a pörkölt ponty, a rántott süllő és a kárász leves finomságáról. Útleírásában megemlíti, hogy ha valaki megmeríti a fejfedőjét a Dunában, akkor bizton számíthat arra, hogy lesz benne hal.

5.     Bornemissza Anna fejedelemasszony 1630-ban kiadott szakácskönyvében potykából 27, harcsából 14 fajta, pisztrángból 18, vizából 22 fajta, csukából pedig 40 féle ételt találhatunk. A nagyszombati 1763-ban megjelent szakácskönyv különleges böjti étele volt az ikrás káposzta.

6.     A hazai igen híres és magyaros halászlé (vagy szebben magyarosabban hangzóan - ahogyan pl.: Jókai, Mikszáth és Móra Ferenc is nevezi: halászoslé), alig kétszáz éves múltra tekint vissza. A reformkorból ismerjük első hiteles receptjét. Nagyon valószínű, hogy előtte is kedveltek voltak hazánkban a halból készült levesek, ám tulajdonképpen világhírűvé válását a paprikával történő házasításának köszönheti.

7.     Magyarországon egyébként az egy főre eső halfogyasztás alig 4-4,5 kilogramm évente, mely az uniós 24 kilogrammhoz viszonyítva rendkívül alacsony. (Baján a legmagasabb 32 kg/fő/év).

Sajnálatos módon hazai halfogyasztásunk jelentős része importált árukészletből származik. Ennek oka egyrészt a magyar termékek alacsony feldolgozottságából eredhet, másrészt sokakban él az a képzet, hogy csak a tengeri halak fogyasztásához kötik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésével kapcsolatos jótékony tulajdonságokat.

vissza a cikkre...

 

felhasznált források:

mindmegette.hu/mint-hal-a-vizben-egeszseg-es-halfogyasztas-33720 (2013. febr. 26.)

www.baja.hu  (2013. febr. 26.)