Országházi látogatások emlékkönyvéből

2019 novemberének utolsó teljes hétvégéjén az utolsó, a tizenötödik turnus is meglátogatta az Országházat. A programsorozatot a Fővárosi Területi Elnökség szervezte az Országos Elnökség támogatásával. A látogatói turnusok számából is egyértelmű, hogy a programot folyamatos érdeklődés kísérte, az év minden időszakában zajlottak az Országház bemutatására szolgáló, idegenvezetéssel kísért látogatások. A látogatásokon nemcsak a kormánytisztviselők, hanem családtagjaik is nagy számban vettek részt.

 A fővárosi területi elnök egy kormánytisztviselő társa által pár mondatba foglalt élménybeszámolót is eljuttatott az Országos Iroda részére:

 „A bejáratnál kaptunk egy fülhallgatót, amivel jobban hallhattuk az idegenvezető előadását, a hölgy nagyon kedves és segítőkész volt.

Megnéztük a főlépcsőt, a kupolacsarnokot, ahol körben 16 magyar király szobra látható. Itt találhatóak a koronaékszerek, amit folyamatosan őrség vigyáz.

Az Országház elrendezése teljesen szimmetrikus, az épület ugyanis kétkamarás országgyűlés számára készült 1896-ban. Az északi szárnyban a felsőház, a déli szárnyban az alsóház ülésterme kapott helyet. A két ülésterem tükörképe egymásnak. A parlamenti ülésekre ma az alsóházi termet használják. Érdekesség, hogy az alsóházi társalgóban a padlószőnyeg piros, a felsőháziban viszont kék, lévén a felsőház tagjai hagyományosan nemesek voltak, akikről azt tartották, hogy kék a vérük. Érdekesség még, a folyosókon elhelyezett számozott szivartartók, ahol a képviselők a szivarjaikat hagyták, addig, amíg bementek az ülésterembe szavazni. Ma már az egész épületben tilos dohányozni. Az épületben központi fűtés van, egy külön épület az egyik utcában, az maga a kazánház, onnan jön át a meleg levegő. A hűtést is megoldották már az 1880-as években. jégtömbökből származó hideg levegőt pumpáltak be a termekbe.”

Országos Iroda