Szakmai nap Tolna megyében

2019. november 18-án a Tolna Megyei Kormányhivatal és a Magyar Kormánytisztviselői Kar közös szervezésében került megrendezésre a Babits Mihály Kulturális Központban a "Sertéstartás és Vadgazdálkodás az Afrikai Sertéspestis Árnyékában" című konferencia, amelynek fő célja az volt, hogy minden szereplő szemszögéből megismerhessük a betegséggel és leküzdésével kapcsolatos álláspontokat, aggályokat, esetleges javaslatokat.

 

Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott Úr megnyitóját követően dr. Bognár Lajos országos főállatorvos adott átfogó összefoglalót az afrikai sertéspestis aktuális hazai és nemzetközi helyzetéről, a betegség rövid, valamint hosszú távú következményeiről. Dr. Vajda Lajos, az Országos Járványvédelmi Központ vezetője bemutatta a járvány megfékezésében szerepet játszó hatósági és egyéb feladatokat. Szentpáli Szilárd a tartó gazdák oldaláról bemutatta az általuk bevezetett és alkalmazott megoldásokat. Hangsúlyozta az egyes szereplők együttműködési kötelezettségét és az együtt gondolkodás lehetőségeit.

 

A délutáni szekcióban dr. Kocsner Tibor a Pest Megyei Kormányhivatal állategészségügyi hatóságát képviselve számolt be gyakorlati tapasztalatairól, kiemelve a kommunikáció létfontosságát. Az Agrárminisztérium tájegységi fővadásza, Csirke László bemutatta a bevált és alkalmazott módszereket. A szakmai előadások végén Kosaras Zoltán a Tolna megyei vadászati hatóság képviselője rávilágított gyakorlati problémákra, kitérve a azok megoldási lehetőségeire.

A konferenciát Bors Richárd előadása zárta, amelyben tájékoztatást adott „Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás” helyszíneiről, főbb programjairól.

 

Országos Iroda