Hivatásetika és integritás előadások a kormányhivatalokban

A Nemzeti Védelmi Szolgálat és Magyar Kormánytisztviselői Kar együttműködésének eredményeként megkezdődött a „Hivatásetika és integritás a szervezetben” előadássorozat megtartása a kormányhivatalokban.

 

Június utolsó hetében négy megyében jártak a két szervezet képviselői, így a Komárom-Esztergom, a Heves, a Csongrád és a Baranyai Megyei Kormányhivatal munkatársai, a területi MKK tagok részvételével indult a közös munka.

 

Az előadáson az MKK szerepköréről, az MKK Hivatásetikai Kódexe alapvető szabályairól, a Kódex lehetséges módosítási irányairól Palich Etelka elnök asszony tartott előadást. A hivatásetikai szerepe, az etikai elvárások elfogadása, betartása és betartatása alapvető érdeke egy közigazgatási szervnek, az államnak és az ügyfeleknek is, így indokolt az etikai alapelvek megértése és megfelelő értelmezése. A közös gondolkodás mindenképpen segíteni tudja egy közösségnek, jelen esetben az MKK tagjainak munkavégzését, hozzáállását és mind a szervezet, mind az abban dolgozók, valamint az állampolgárok védelmét is.

 

A hivatásetikai szabályok mellett rendkívül fontos az integritással kapcsolatos elvárások ismerete és az ezzel összefüggő, a tisztviselői munka során felmerülő helyzetek felismerése és megfelelő módon történő kezelése. A Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztálya a fenti helyzetek megfelelő kezelésére olyan interaktív és informatív programot állított össze, amely új megközelítésben ad tájékoztatást az integritás tanácsadók feladatköréről, az integritással foglalkozó szervezetekről, a lakosság tájékoztatásáról.

 

Köszönjük dr. Juhász Tünde kormánymegbízott asszony, dr. Kancz Csaba, dr. Pajtók Gábor és dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott uraknak és munkatársaiknak programok lebonyolításában és szervezésben nyújtott segítségét és együttműködését.

 

A tervek szerint a programsorozat ősszel folytatódik a kormányhivatalokban és más kormányzati igazgatási szerveknél.

 

 

Országos Iroda