„Magyary Napok 2019”- Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kara a „Magyary Napok 2019” programsorozat keretében konferenciát szervezett „Új utakon a közszolgálati személyzetpolitika - a kormánytisztviselők jogállásának új szabályai” címmel.

 

A konferencia kifejezett célja, hogy az elmúlt években bekövetkezett, a közszolgálati személyzetpolitikát, közszolgálati életpályát, szabályozást érintő jogszabályi, módszertani változásokkal kapcsolatos kérdésekben szakértői támogatást nyújtson a közszolgálatban és a közszolgálati személyügy területén dolgozó szakembereknek, tisztviselőknek.

 

A kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény szemléletében, szabályozási struktúrájában és módszerében alapvetően megváltoztatta az eddig személyügyi gyakorlatot. A Kit. és végrehajtásához kapcsolódó kormányrendeletek új követelményeket támasztanak a személyügyi szakemberekkel és vezetőkkel szemben, ezért fontos a változásokhoz kapcsolódó képzés, továbbképzés, közös munka és a szakértői támogatás. A fentiek fontossága elismerése és felismerése alapján a Miniszterelnöki Kormányiroda kezdeményezésére szervezte meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a konferenciát.

 

A konferencia első napján kerekasztal beszélgetésekre került sor, amelyeknek célja, hogy a résztvevők a közszolgálat döntő fontosságú kérdései mentén határozzák meg a közigazgatás jelenlegi helyzetét. A kerekasztal beszélgetések témái között szerepelt a közszolgálat jogi szabályozásának elmúlt 30 éve, a közigazgatás létszáma, a professzionális közigazgatási szakemberek kiválasztása, képzése, valamint a közszolgálati bérek helyzete. Palich Etelka MKK elnöke a „Professzionalizmusról másként” című kerekasztal beszélgetés résztvevőjeként a munkahelyi vezetők felkészültségének fontosságát, a kiválasztás sajátosságait hangsúlyozta a kerekasztal beszélgetésen. Kiemelte, hogy a közigazgatásban szükséges a humán menedzsment szemlélet meghonosítása és ezzel egyidejűleg a szervezeti kultúrában is sürgető paradigmaváltásra van szükség, a fejlődéshez a munkaerő bevonzása a versenyképesség megőrzésének érdekében.

 

A konferencia második napján a kormányzati igazgatásról szóló törvényről és a kapcsolódó kormányrendeletek megalkotásáról, azok új szabályozási elemeiről és a tárgykörrel összefüggő gyakorlati kérdésekről tartottak előadást a Miniszterelnöki Kormányiroda, a Belügyminisztérium és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói.

 

 

Országos Iroda