Magyary konferencia Tatán

2019. évben a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság és Tata Város Önkormányzata szervezésében került megrendezésre a már hagyománynak számító Magyary konferencia.

 

A szakmai tanácskozás előtt a résztvevők elhelyezték koszorúikat Magyary Zoltán szobránál. A koszorúzáson Palich Etelka az MKK elnöke mondott beszédet. Beszédében megemlékezett Magyary Zoltán munkásságáról, annak fontosságáról. Hangsúlyozta, hogy a Magyary Zoltán által bejárt életút – a közigazgatás alapvető fontosságú kérdésein és a tudományos kutatási eredményeken túl – milyen üzenetet adhat át az utókornak alázatról, elhivatottságról, kötelességtudatról, hitről és szenvedélyről.

 

A koszorúzást követően a tatai Felsőoktatási Képzési Központban, a volt Piarista rendház épületében kezdődtek meg a konferencia szakmai előadásai. A konferenciát dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke és Michl József Tata város polgármestere nyitotta meg.

 

A konferencián szakmai előadást tartott Borsó Tibor Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke, aki a Népfőiskolai Társaság tevékenységéről, eddigi eredményeiről beszélt. Michl József polgármester úr a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ küldetéséről, a közösség erejét képező tudás megszerzéséről beszélt. Prof. Dr. Kiss Norbert dékán úr a közigazgatás jövőjéről szól előadásában, hangsúlyozva a digitalizáció és a hálózatos rendszerek kialakításával együtt járó kihívásokat, és az alkalmazkodóképesség és rugalmasság elvárását. Dr Bíró Attila helyettes államtitkár úr a közigazgatás és közigazgatási eljárás átalakításáról és az ehhez kapcsolódó irányítási és jogalkotási kihívásokról és feladatokról tájékoztatta a konferencia résztvevőit. A konferencia második részében dr. Veres Zoltán megyei főjegyző úr a megyei értéktárról, Kolostyák Kamilla, a Magyary Szakkollégium vezetője II. József házassági pátensének bontóperekre gyakorolt hatásáról és dr. Márkus Mihály nyug. református püspök úr dr. Kálmán Attila munkásságáról tartott rendkívül érdekes és izgalmas szakmai előadásokat.

 

 

Országos Iroda