A stressz tünetei. Ön is érintett?

12 lépcsőfok, melyek közül már az első is arra utal, hogy az élete stresszes és jelentkeztek a következmények!

 

Számolja össze, ezek közül hány volt jelen az életében vagy akár jelenleg hány jellemző Önre! Hol tart, hányadik lépcsőfoknál van?

Nem tároljuk, csak önmagát értékelje! Legyen őszinte önmagával szemben!

 1. Bizonyítási kényszer
  Munkáját lelkesedéssel végzi. Túlértékeli kapacitását és már vannak jelei, hogy elhanyagolja a munkán kívüli kötelességeit.
 2. Beleveti magát a munkájába
  Azért, hogy az önmagával szemben támasztott követelményeinek megfeleljen, egyre több energiát öl a munkájába. Erősödik az érzés belül, hogy pótolhatatlan. Egyre kevésbé delegálja másra a feladatait.
 3. Saját biológiai, mentális szükségleteivel szemben sem teljesít
  Elhanyagolja a pihenést, az alvást, nem regenerálódik. Csökken a szexuális aktivitása, sőt egyre jobban háttérbe szorul. Többet fogyaszt kávét, alkoholt és sajnos a dohányosok egyre többet dohányoznak.
 4. A kötelességek konfliktusokat szülnek
  A munkaképesség látszatának fenntartása érdekében a szerveztünk kompenzál. De ezt figyelmeztető tünetek kísérik: feledékeny lesz, pontatlan, csúsznak a határidők és egyre több hiba van a teljesítményében.
 5. Az értékek veszítenek súlyukból
  Régi irányelvek, melyeket magának állított fel önmaga számára, már nem olyan fontosak. Barátságok és munkahelyi kapcsolatok terhessé válnak. Kezd semmit sem komolyan venni. Gyakoriak a partnerkapcsolatokban a problémák.
 6. Hárítja a problémákat
  Megváltozott viselkedése új konfliktusokat szül. Úgy érzi, nem kapja meg azt az elismerést, amit megérdemelne. Már teher a munkába járás. Csökken a teljesítménye és szervezete is biológiai panaszokat jelez.
 7. Visszahúzódó lesz
  A reménytelenség érzése, az orientációs képesség csökkenése egyre jobban jelen van az életében. Alkohol és gyógyszerek, de akár az étkezés vagy a szex is csak pótcselekvés. A szociális környezet megterhelő és újabb veszélyek hordozója.
 8. Jelentősen megváltozik a viselkedése
  Gondolkodása és viselkedése merev és elutasító. Semmilyen kritikát nem fogad el és személye elleni támadásnak fog fel. Egyre jobban visszahúzódik.
 9. Már önmagával sincs tisztában
  Saját magától is elidegenedik. Egyre inkább úgy érzi, csak egy gép és nem egy emberi lény.
 10. Belsőleg is kiürül
  Félénken, visszavonulva telnek a napok. Gyakran esik kétségbe, pánikreakciók alakulnak ki. Próbál különös módon megküzdeni önmagával: pl. túlzott vásárlási kényszer hatása alá kerül, nagy evészetek-ivászatokba menekül.
 11. Depresszió
  Tartós kétségek önmagával szemben, kétségbeesés, reménytelenség alakul ki. Felmerülnek öngyilkossági gondolatok.
 12. Teljes kiégés
  A teljes testi, lelki és emocionális fáradtság lebénítja és életveszélyt jelent Önre nézve. Immunrendszere súlyosan károsodik, a szív-, keringési és érrendszeri betegségek elmélyülnek, egyre több a gyomor, bél és emésztési panasz. Nagy az öngyilkosság veszélye!

Ide ne jusson el! Bárhol van, mindenhonnan van visszaút! Van segítség!

Amennyiben helyben nem tudja a segítséget megkapni vagy akár kellemetlen, írjon nekünk és mi segítünk! Jelentkezését bizalmasan kezeljük! A Karnak van erre szakembere és szervezett képzése! Az egész országban tudunk segíteni! Mindig érdemes időben megoldást keresni! Nincs reménytelen helyzet!